fbpx

Ce faci când ai obosit să le spui “NU” copiilor tăi toată ziua

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Ce faci când ai obosit să le spui “NU” copiilor tăi toată ziua

Last updated on

Astăzi, dragul meu părinte, îți voi explica cum niște simple schimbări în comunicarea pe care o ai cu copilul tău, te pot ajuta la încurajarea cooperării și a ascultării!

Te voi învața o  modalitate ușoară – ce te va ajuta să oprești luptele pentru putere și interminabilul „nu, NU, nu, NU!”.

Vei înțelege cum o simplă schimbare în limbajul tău poate încuraja cooperarea copilului.

Cel mai greu lucru în materie de parenting este să înțelegi că nu trebuie să ai totul sub control. Meseria de părinte nu este intuitivă, ci este o abilitate învățată. Una care poate fi stăpânită de absolut toți părinții dacă aceștia și-ar rezervă timp pentru a învăța aceste abilități.

Fără aceste abilități, avem tendința de a ne crește copiii cu strategiile cu care am fost crescuți sau de a pune cap la cap bucățelele de sfaturi sau informații pe care le adunăm pe parcurs. 

Din păcate, acest lucru devine confuz atât pentru tine cât și pentru copiii tăi. Mai mult – creează și inconsecvență – ducând, mai departe la și mai multe comportamente nedorite.

Așa începe cercul vicios!

Singura modalitate de a pune capăt acestui ciclu este de a învăța abilitățile de a-ți schimba modul de a fi părinte, astfel încât să poți schimba comportamentul copilului tău.

Haideți să vedem cum puteți face asta,  ASTĂZI! 

Vorbește-le copiilor tăi așa cum vrei să ți se vorbească ție.

Respectul reciproc este cheia unei educații parentale pozitive. 

Dacă vei lasă prea multă mână liberă copilului, acesta va riposta – așa cum știe și înțelege el să o facă, ripostând și târându-te până la epuizare, într-o luptă pentru putere.

Să vorbim despre cuvântul „Nu”

 

De multe ori, părinții nu sunt conștienți cât de des folosesc cuvântul „NU”. 

Acum, nu este nimic în neregulă cu folosirea lui „Nu”, dar vrem să folosim cuvântul cu intenție, altfel își pierde din forță!

Dacă te oprești o secundă și te gândești la ziua ta, de astăzi, ți se pare că „Nu” este un lucru obișnuit?  Întreb asta pentru că, de multe ori funcționăm pe pilot automat și „Nu” iese la iveală pur și simplu, fără să ne fi luat timp să ne gândim la ce spunem „nu” sau de ce.

Ai impresia că spui „Nu” toată ziua, și apoi urmează inevitabil o scenă de furie, o răbufnire sau..și mai rău o criză de tantrum din partea copilului tău?

 

Nu uita, te rog, că scopul final al copilului tău este acela de a se face văzut, auzit și înțeles!

 

Pentru a-ți ajuta copiii să se simtă văzuți, auziți și înțeleși, este important să îi asculți și să îi auzi. 

Suntem adesea atât de ocupați ca părinți, purtăm atât de multe „pălării” și ne grăbim să bifăm toate lucrurile de pe lista noastră zilnică!  Asta ne aduce în situația de a face mai multe lucruri în același timp și ajungem să ne ascultăm copiii cu o jumătate de ureche, chiar și atunci când au nevoie de noi. 

De obicei, se întâmplă ca ei să ne ceară ceva sau ..să vrea să ne povestească ceva și noi „într-un fel” îi ascultăm, în timp ce descărcăm cumpărăturile, mergem la cursurile lui de înot, pregătim cina, strângem rufele…

Avem tendința de a răspunde pe pilot automat, fără să ne gândim prea mult, de obicei cu un „Nu” rapid

De exemplu: „Mami, putem să mergem în parc?”

Mama/Tatăl: „Nu, nu putem

În loc de un „Nu” rapid pe pilot automat, încercați să începeți cu: „Am auzit că ți-ar plăcea…”.

Am auzit că ți-ar plăcea să mergi în parc. Lasă-mă să văd când putem aranja asta„.

Să ne uităm la un alt exemplu: copiii care au chef de ceva dulce înainte de masă!

Mami, pot să mănânc …(ceva dulce) la cină? Te rog, te rog, te rog, te rog…..!”

Mama/Tatăl: „Nu, bineînțeles că nu poți mânca ……(ceva dulce) înainte de ciăa!”

Acest „Nu” abrupt, îl lasă pe copil supărat, furios și, cel mai probabil, face un tantrum. Ceea ce vă face apoi să vă enervați, să vă frustrați și să înceapă lupta pentru putere! Schimbându-vă limbajul, îl puteți ajuta să se simtă ascultat fără a-l copleși și fără a fi nevoiți să-i dați dulce înainte de masă.

„Am auzit că ai vrea ceva dulce. Putem mânca după …. sau după cină, la alegerea ta.”

Schimbarea limbajului necesită practică și consecvență

 

Schimbarea necesită timp, practică și consecvență. Este nevoie de 66 de zile pentru a renunța la un obicei vechi și pentru a introduce unul nou:)

Odată ce începeți să implementați noi strategii, acordați-vă o perioadă de „grație” și să știți că se vor întâmpla și greșeli. Trece-ți peste ele și continuați! Vă veți atinge obiectivele cu un plan de acțiune corect, cu sprijin și responsabilitate!

Dacă ești interesat să afli mai multe despre modul în care poți ajuta copiii tăi să se dezvolte într-un mod pozitiv și să le crești încrederea și stima de sine, îți recomand programul meu de coaching și mentoring parental.

Vei primi sprijin și îndrumare personalizată pentru a-ți atinge obiectivele de părinte și pentru a-ți ajuta copiii să se dezvolte în adulți încrezători și fericiți.

Vezi AICI:

<img decoding=” />Program de LIFE COACHING Individual, Personalizat pentru COPII și ADOLESCENȚI

<img decoding=” />GRUP de LIFE COACHING & MENTORING pentru COPII și ADOLESCENȚI (Program ON-LINE pentru vârsta 8-16 ani)

Programul poate fi desfășurat fie față-în-față, dacă ești din Bucuresti, fie online, dacă locuiești în altă parte a lumii. Înscrie-te acum și începe călătoria către o relație mai puternică, pozitivă cu copiii tăi!

Gânduri bune și inspirație multă de părințeală pozitivă necondiționată!

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>