fbpx

Adolescentul meu nu-și respectă înțelegerile

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Adolescentul meu nu-și respectă înțelegerile

Last updated on

Nu mai pot! Adolescentul meu nu-și respectă înțelegerile!” Dacă aș avea un bănuț pentru fiecare dată când am auzit această replică. Are cineva un adolescent care își respectă toate înțelegerile? Tu ți-ai respectat toate înțelegerile când erai adolescent? Acum că am stabilit că această este o plângere tipică a multor părinți de adolescenți, care este o modalitate eficientă de a face față acestei provocări?

Și am să vă dau cu mare drag, soluția unui părinte alături de care am lucrat și care se întreba cum să își convingă fiul să își respecte înțelegerea de a duce gunoiul afară, dimineața.

Răspuns

Probabil că te poți identifica cu această situație – sau poate, cu una similară, ordine în cameră, strâns vasele, adunat hainele, etc. Ei bine, părintele despre care vă spun, NU avea neapărat o „problemă”  cu fiul său care avea la vremea aceea 16 ani. Treaba lui este să scoată gunoiul, afară din curte, în fiecare zi de marți, când era „ziua de luat gunoiul”. Tânărul adolescent mergea la școală, la liceu în partea a 2-a a zilei, după-amiază. Așa cu nu trebuia să se trezească dimineață să facă această treabă.  Doar că … „uita” să scoată gunoiul când pleca de acasă. Apoi …uită să îl scoată când ajungea acasă. Uita și dimineață când se trezea.. deși tomberonul de gunoi era clar …vizibil pe drumul său .. în drum spre școală. Astfel, coșul de gunoi  stă afară toată ziua, mașina de gunoi nu ridică tomberonul, iar tatăl care a fost la muncă toată ziua, este pe bună dreptate, deosebit de supărat pentru că este evident că pubela nu a fost dusă, iar următoare zi de „ridicat gunoiul” va fi abia la sfârșitul săptămânii.

După ce i-a reamintit & cicălit, a fost ataaaat de frustrant pentru părinte, o bună bucată de vreme. În cele din urmă, l-am sfătuit și l-am învățat cum să se  conectez cu fiul său, să urmeze procesul până la capăt și să-l învățe pe fiul lui despre responsabilitate. Lucrul pe care l-au pus în practică a fost să facă pur și simplu treaba împreună. Atât de simplu!

Când se întorcea de la școală, în fiecare luni seară, tatăl îi dădeam ocazia să aducă gunoiul , afară din curte,  în timp ce intră în casă. Bineînțeles, tânărul adolescent nu a făcut-o, așa că tatăl îl întâmpina cu o îmbrățișare și îi spunea vesel: „Acum ducem gunoiul împreună. Hai să o facem” și îl întorcea din drum. Așa au ajuns ca  unul dintre ei să se ocupae de pubela de gunoi și celălalt, de reciclare (!!). Le puneau deoparte și apoi intrau împreună în casă.

Ceea ce s-a schimbat însă fundamental – a fost atitudinea tatălui! A hotărât că nu va mai acționa negativ și că se va bucura să facă această sarcină împreună cu fiul lui. Aceasta a fost mare și determinanta schimbare ( în loc de furie, frustrare, neputință – etc – pur și simplu s-a bucur de a face ceva, împreună cu copilul său, chiar dacă asta însemna să ducă împreună gunoiul)

În fiecare săptămână, tatăl a așteptat să vădă dacă se va întâmpla „minunea” și era tare sceptic să vadă dacă ceea ce i-am spus să facă, va da rezultate! Va duce până la urmă singur gunoiul?! Ei bine..nu a făcut-o  timp de aproximativ  5 săptămâni, așa că au continuat să facă treaba împreună și tatăl a continuat să fie pozitiv și să se bucure de această sarcină, împreună cu fiul lui.

Dar…după 5 săptămâni..wow! minunea s-a produs, a început să funcționeze! În drumul către școală, înainte de a ieși, lua pubela de gunoi …sorta  produsele pentru reciclat..și abia apoi pleca la școală. 

Nu a fost perfect, dar s-a observat o îmbunătățire ENORMĂ și, dacă va fi nevoie, tatăl este decis să facă sarcina cu el din nou. Acum tânărul își amintește de cele mai multe ori..chiar este neobișnuit ca el să uite, când înainte era fix pe dos – era neobișnuit ca el să își amintească de gunoi.

De asemenea, ce să vezi ?!? întreaga lui atitudine legată de chestiunile administrative s-a schimbat.

Dar…întrebare pentru voi – v-ați dat seama de ce s-a schimbat toată situația?!?

Hai să vedem, căci sunt câțiva pași foarte-foarte importanți pentru a face ca lucrurile să evolueze în direcția pe care voi o doriți!

Conexiunea înainte de corecție

Poate că sunteți familiarizați cu acest conceptul despre care am mai vorbit- „conexiune înainte de corecție”.

Supărarea și pedeapsa nu creează o conexiune! În schimb, ele creează distanță și ostilitate. Pe termen lung, conexiunea este mai importantă decât gunoiul – și este cel mai probabil lucru pe care îl puteți face pentru a încuraja cooperarea pentru respectarea acordurilor.

Modelați ceea ce vă doriți

Știm cu toții că exemplul este cel mai bun profesor, însă prea des nu modelăm ceea ce ne dorim. Ce modelează părinții atunci când țipă, cicălesc și pedepsesc?

Pe de altă parte, l-am învățat pe tatăl de mai devreme să modelat punând relațiile pe primul loc și folosind „gunoiul” ca pe o oportunitate de conectare. Care exemplu oferă cele mai bune amintiri și decizii pe termen lung despre cum să se comporte?

Prioritățile adolescenților

Gunoiul nu se află pe lista de priorități pentru adolescenți (așa cum nu se afla pe lista ta când erai tu adolescent). Ce se află pe lista lor: prietenii (mă integrez sau nu), prietenele/prietenii (sunt suficient de bun pentru a avea unul), notele/temele (pot să le iau bune sau nu; dacă nu, ar trebui să mă răzvrătesc sau să mă comport ca și cum nu mi-ar păsa; țigările/alcoolul/etc (ar trebui sau nu ar trebui), sexul (ar trebui sau nu ar trebui), presiunea (din moment ce nu reușesc niciodată să le fac pe plac părinților mei, de ce să încerc?) electronicele/gageturile (nu sunt dependent, pur și simplu îmi plac), sportul etc., etc., etc. etc.

Gunoiul? (pe bune?!?huh?)

Perspectivă

Țineți cont de faptul că cine este ACUM adolescentul vostru,  nu este cine va fi pentru totdeauna.

Anii adolescenței sunt o perioadă de individualizare intensă-descoperind cine sunt ei separat de voi (!!) părinții lor. Individualizarea sănătoasă necesită puțină rebeliune. Știm cu toții că poate fi o perioadă dificilă. Ce fel de modelare credeți că îi va aduce în cele din urmă înapoi la valorile pe care ați petrecut ani de zile învățându-i? Ce fel de modelare (și de amintiri) credeți că le va fi de folos adolescenților voștri pentru tot restul vieții lor?

Ce fel de modelare credeți că îi va aduce în cele din urmă înapoi la valorile pe care ați petrecut ani de zile învățându-i?

Gândiți-vă la valorile și principiile pe care le-ați împărtășit cu copilul vostru de-a lungul anilor. Ce fel de comportamente și atitudini le-ați demonstrat în viața de zi cu zi? Este important să continuați să le oferiți un exemplu pozitiv, arătându-le cum să fie empatici, responsabili și respectuoși. Chiar dacă în această perioadă par să respingă unele dintre valorile voastre, aceste lecții vor rămâne în subconștientul lor și le vor influența comportamentul pe termen lung.

Ce fel de modelare (și de amintiri) credeți că le va fi de folos adolescenților voștri pentru tot restul vieții lor?

  1. Comunicare Deschisă și Onestă: Continuați să fiți deschiși și sinceri în comunicare. Învățați-i pe adolescenți să-și exprime sentimentele și gândurile fără teama de a fi judecați. Amintirile discuțiilor deschise și pline de înțelegere vor fi prețioase pentru ei.

  2. Respect și Empatie: Arătați-le cum să respecte și să empatizeze cu ceilalți, chiar și atunci când nu sunt de acord. Învățați-i să se pună în locul celorlalți și să înțeleagă perspective diferite. Aceste lecții vor fi valoroase în construirea relațiilor lor viitoare.

  3. Gestionarea Conflictelor: Demonstrați cum să gestioneze conflictele într-un mod sănătos și constructiv. În loc să evite sau să escaladeze conflictele, învățați-i să le abordeze cu calm și rațiune. Amintirile de a vedea aceste abilități în acțiune vor fi de neprețuit.

  4. Responsabilitate și Independență: Încurajați-i să fie responsabili pentru acțiunile lor și să-și asume consecințele acestora. De asemenea, oferiți-le oportunități de a lua decizii și de a învăța din greșeli. Acest lucru îi va ajuta să devină adulți responsabili și independenți.

  5. Timp de Calitate: Petreceți timp de calitate împreună, făcând activități care îi plac adolescentului vostru. Amintirile acestor momente speciale vor întări legătura voastră și vor fi o sursă de confort și inspirație pentru ei pe tot parcursul vieții.

Perioada adolescenței este una de tranziție și schimbare profundă, atât pentru adolescenți, cât și pentru părinți. Este esențial să păstrați o atitudine deschisă, răbdătoare și înțelegătoare. Prin oferirea unui exemplu pozitiv și crearea de amintiri frumoase, le veți oferi adolescentului vostru un cadru solid de valori și abilități pe care le vor purta cu ei pe tot parcursul vieții. Chiar dacă acum poate părea că se îndepărtează, baza pe care ați construit-o va rămâne și îi va ghida în cele din urmă înapoi la valorile pe care le-ați împărtășit.

 

Acest articol este o adaptare dupa un extras al unei carți incredibile de parenting pozitiv – „Disciplină pozitivă pentru adolescenți” de Jane Nelsen și Lynn Lott.

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>