Activitatile extrascolare – placere sau corvoada?

Cu totii auzim, la inceputul anului scolar, ca programa de invatare este mult prea incarcata. Schimbarile care au loc in invatamant sunt menite, cel putin teoretic, sa pragateasca viitorii adulti pentru piata job-urilor si, in acelasi timp, sa le insufle un sistem de valori, sa le slefuiasca personalitatea si sa ii ajute sa devina oameni responsabili, capabili sa isi traiasca viata frumos. In ce masura se implinesc aceste deziderate, tine atat de institutiile de invatamant cat si de noi, ca parinti. Inca de la gradinita avem obligatia morala (si legala) sa ne ocupam de viitorul copiilor nostri. Un copil care sta prea mult la TV, care vrea doar sa iasa cu prietenii sau care, dimpotriva, nu scoate nasul din carti, isi supune viitorul la risc. Copiii au nevoie de un echilibru intre sarcinile ce sunt de indeplinit si relaxarea necesara. Iata cateva indicatii pe care le puteti urma pentru a instaura sau pastra acest echilibru in viata celor mici:

 

Gradinita: Copiii fac, in aceasta perioada, primul demers de integrare sociala mai ampla si de separare sanatoasa de parinti. Ei invata acum bazele interactiunii umane si faptul ca este important sa se supuna unor reguli. Viata de dupa gradinita ar trebui sa fie simpla, lipsita de griji si cat mai diversificata. Este momentul in care se pot introduce activitati menite sa ii stimuleze telentele native sau care sa il ajute sa se dezvolte ca persoana. Puteti opta pentru balet, teatru, dans, pian, dar si cursuri de limbi straine sau de dezvoltare personala (optionale in multe gradinite). Pastrati limita la unul sau maxim doua astfel de cursuri pentru ca piticul sa aiba si timp sa se joace. Jocul liber il ajuta sa se dezvolte si sa fie fericit!

6-7 ani (clasa I): Este o perioada in care au loc schimbari. Registrul orientat catre joc, specific gradinitei, va fi schimbat cu unul ceva mai formal. In acest caz, permiteti-i copilului sa isi petreaca timpul de dupa scoala in moduri care ii fac placere. Poate pastra activitatea inceputa in perioada gradinitei, dar incercati sa introduceti si activitati cu o componenta fizica mai pregnanta. Dupa orele petrecute la scoala, are nevoie sa elibereze energia fizica specifica varstei. Totusi, evitati sporturile competitive pentru ca stima de sine este in plin proces de expansiune, iar micile esecuri il pot face sa urasca activitatile fizice in general.

7-8 ani (clasa a II a): E timpul sa aleaga si singur! Chiar daca intotdeauna este bine sa tinem cont de ceea ce ii place copilului, cu atat mai important este acum sa aleaga ceea ce simte ca i se potriveste sau ca il stimuleaza. Fie ca ii plac inotul, plimbatul pe role sau pe skateboard, calculatoarele sau calaria, dati-i voie sa incerce putin din tot ce il intereseaza. Incercati, de asemenea, sa ii oferiti spatiul personal, timpul lui de singuratate, in care sa se joace, sa se uite la desene sau sa faca doar ceea ce are chef.

8-9 ani (clasa a III a): Socializarea devine extrem de importanta. Copilul are deja cei mai buni prieteni cu care imparte secrete si pune la cale fel si fel de activitati. Acum este momentul sporturilor de echipa, al dezvoltarii aptitudinilor motrice, imaginative, de limbaj. Poate descoperi ca se pricepe foarte bine la desen sau la scris poezii! Incurajati-l sa exploreze zonele de interes si introduceti activitati de familie pe langa cele care il solicita individual.

9-10 ani (clasa a IV a): Are nevoie maxima de activitati care sa il incurajeze si sa il valideze ca individ. Are foarte multa energie si cauta activitatile care sa aduca satisfactie imediata. Nu e de mirare ca prefera sa faca scheme cu skateboard-ul prin parc in loc sa isi scrie temele – admiratia prietenilor cantareste mai mult decat o nota buna. Aveti grija, asadar, sa nu neglijeze scoala. La aceasta varsta, o ruptura cu mediul scolar este posibila, iar transformarea studiului intr-o corvoada nu este solutia recomandata. Incercati sa il ademeniti catre lectii prin metode pozitive, de rasplata a comportamentului dezirabil, nu prin coercitii si obligatie.

Peste 10 ani (scoala generala): Copilul trece intr-o etapa cu totul noua a vietii sale. Pubertatea se instaleaza, legaturile sociale se modifica, viata scolara trece intr-un cadru nou. Copilul deja stie ce ii place, la ce se pricepe cel mai bine si cum sa isi atinga scopurile propuse. Este inca plin de energie, iar interesul pentru sexul opus incepe sa se manifeste. In aceasta perioada, este o fiinta sensibila, cu o personalitate schimbatoare si are mare nevoie de suport parental. Este momentul in care puteti incerca sa deveniti cei mai buni prieteni ai copiilor dumneavoastra. Nu va temeti de respingeri, sunt normale la aceasta varsta! Pastrati activitatile de familie, dar lasati spatiu copilului sa faca si ceea ce isi doreste. Timpul lui se imparte acum altfel, ispitele sunt tot mai diverse, iar scoala poate fi, din nou, neglijata. Limitati programul la TV, aveti grija ce fel de site-uri consulta si incurajati-l sa faca alegeri intelepte, gandindu-se nu doar la satisfactia din prezent, ci si la viitor. Orele de activitate extrascolara se pot intinde pana la 15-20 pe saptamana, dar este important ca lui/ei sa ii placa ceea ce face. Poate opta pentru cursuri in cadrul programelor after school sau poate merge in locuri care ofera, in mod special, cursuri pentru adolescenti.

Jocurile pe calculator, in retea, grupurile de discutie si de dezvoltare personala, iesirile cu prietenii, sportul in echipa, trupele de teatru il ajuta sa se integreze in grup, sa se exprime si sa cunoasca mai bine. E un moment de crestere si trebuie sa ii oferiti spatiul necesar unei cresteri sanatoase. Activitatile extrascolare conteaza si pot face din copilul de azi un adult dezvoltat multi-disciplinar, cu o buna capacitate de insertie sociala, cu o cultura generala ampla si cu acel “know how” cand vine vorba de a face lucrurile cat mai bine. Succes!

 

Sursa: http://childdevelopmentinfo.com

Foto: 123rf.com