Acordeaza-te la emotiile copilului tau

_67bca9954b2148a7b78006bc4d0a4796

Ca si adultii, copiii au o paleta larga de emotii si sentimente carora trebuie sa le faca fata. Reglarea emotionala este un adevarat test de forta pentru cei mici, avand in vedere ca nu stiu care sunt tehnicile prin care sa isi inteleaga si sa isi exprime emotiile. De aceea, nu e deloc neobisnuit sa planga daca se sperie, daca ii e dor de cineva sau daca… ii e foame. Pe masura ce creste, copilul invata sa isi exprime starile in moduri tot mai variate, reusind sa devina stapan pe emotionalitatea sa si chiar sa se bucure de ea. Evident, pentru a se racorda la viata lui interioara si pentru a dezvolta scheme de raspuns emotional adecvate situatiilor de viata in care ajunge, copilul are nevoie de modele si de sustinerea ta, parintele! De aceea, este important sa fii prezent langa el si sa ii creezi confortul emotional necesar pentru a-si explora viata afectiva. Un prim pas este acordarea ta la emotiile copilului!

 

Aceasta acordare nu presupune, nici pe departe, sa jeliti in cor cand a cazut de pe bicicleta sau sa urlati de panica pentru ca un catel s-a apropiat prea mult. Este vorba, mai degraba, de a empatiza cu copilul tau, de a fi alaturi de el cand trece prin stari carora ii este greu sa le fata fata si, uneori, de a exprima chiar tu emotiile pe care el le are si nu stie sa le exprime. De exemplu: tocmai a fost jignit de cineva din grupul de prieteni. In momentul in care vine spre tine, suparat, ai de facut cativa pasi simpli:

  • Arata-te disponibil/a sa il asculti sau invita-l sa vorbeasca despre acest eveniment, in masura si in termenii in care se simte comod sa o faca
  • Nu il judeca! A-l suspecta ca el a provocat situatia sau a incerca sa devii, mai degraba, avocatul celui care l-a suparat, va intari sentimentul de respingere al copilului si ii va spori atat nevoia de izolare, cat si tensiunea emotionala
  • Fii cald/a – Copilul vine deja dintr-un mediu ostil, in care a primit agresivitate. Da-i ocazia sa isi refaca starea si sa isi linga ranile oferind caldura emotionala, imbratisari, incurajare si suport.
  • Nu minimiza situatia – chiar daca tie nu se ti pare un capat de tara faptul ca i s-a spus o vorba nepotrivita, poate chiar in gluma, pentru el poate fi o adevarata tragedie. Pune-te in pielea lui inainte de a cataloga situatia cu mintea ta de adult.
  • Cautati solutii – de la ce sa faca pentru a se simti mai bine pe moment, pana la cum sa se raporteze la situatiile de genul acesta astfel incat, pe viitor, sa le poata face fata singur.

Si nu uita ca, desi e greu sa ramai calm cand iti vezi copilul suferind, e nevoie sa iti pastrezi echilibrul pentru a-l ajuta ca el insusi sa se calmeze si sa treaca peste provocarea de care a avut parte. Totodata, bucura-te alaturi de el, traieste fiecare emotie frumoasa care isi face loc in sufletul lui si da-ti sansa de a experimenta, din nou, modul acela minunat de a trai bucuria pe care doar copiii il au!