fbpx

8 Lucruri Importante de Făcut Atunci Când Adolescenții Se Enervează Foarte Tare

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 8 Lucruri Importante de Făcut Atunci Când Adolescenții Se Enervează Foarte Tare

Last updated on

Săptămâna trecută am discutat cu o mamă care era foarte îngrijorată de adolescenta ei și de crizele de furie pe care le manifesta . Această adolescentă are 14 ani și țipa și se înfurie atunci când i se spune să lase telefonul  sau când i se interzice să iasă în oraș și să se întâlnească cu prietenii.  Furia ei este înfricoșătoare – atât de mult încât mama m-a întrebat: „crezi că are schizofrenie?”.
 
Nu! Nu are!
 
Deși „atacurile de furie” pot fi înfricoșătoare, acestea NU sunt de obicei un semn de boală mintală gravă și sunt mai frecvente decât își dau seama părinții.  Chiar și adolescenții care arată „normal”când sunt în public, se pot înfuria… înfiorător acasă.
 

Iată câteva idei despre cum să le faceți față acestor crize.

 
1. În primul rând, înțelegeți că a te simți extrem de furios este adesea o experiență foarte stresantă pentru adolescenți.  Ei nu „aleg” pur și simplu să se comporte asa, ci experimentează sentimente copleșitoare și schimbări biologice puternice în corpul/creierul lor în acel moment.  Ei se simt scăpați de sub control și au o dorință disperată de a recăpăta controlul.  Adesea, experimentează o dorință intensă de a se lupta/lovi ceva sau pe cineva.
 
Dacă le-am conecta creierele la aparate de monitorizare, am vedea schimbări reale – o parte din creierul lor le spune că sunt „atacați” și că vor să riposteze.
 
Dacă rețineți un singur lucru din tot acest articol, vă rog să rețineți acest lucru: un adolescent furios este un adolescent aflat în dificultate !!!
 
Faptul că știm acest lucru ne poate ajuta să nu o luăm atât de personal și să rămânem noi înșine, adultii,  calmi.
 
2.  În timp ce adolescentul este furios, încercați să rămâneți în preajma lui – sau cel puțin să fiți în aceeași casă.  Nu-i  invadați intimitatea și nu vă riscați propria siguranță – dar nu-l lăsați complet singur pentru o perioadă lungă de timp.  Unii adolescenți riscă să se rănească atunci când sunt foarte furioși și este important să îi supravegheați și să le asigurați siguranța.
 
3. Nu încercați să raționați, să rezolvați probleme sau să îi dați adolescentului o lecție în timp ce acesta este foarte furios.  
 
Rețineți – atunci când adolescenții sunt foarte furioși, o parte a creierului lor este în „modul de atac”.  Sistemele din creier care se ocupă de luptă și apărare au fost activate.  Acest lucru înseamnă, de asemenea, că sistemele care fac învățarea complexă, comunicarea și gândirea au fost închise.   Am auzit spunându-se că este la fel de puțin probabil să reușim „să ne înțelegem” cu un adolescent furios ca și cum am reuși să învățăm un câine de luptă să învețe să stea jos.
 
4. În schimb, empatizați dacă puteți.  
 
În loc să raționați, să vă certați sau să țipați la un adolescent, luați-vă un moment pentru a vă calma.  Spuneți-vă în tăcere „adolescentul meu este foarte furios”. Apoi, cu voce tare – spuneți ceva plin de afecțiune și de susținere.
 
„Îmi pare foarte rău că te simți așa, trebuie să te simți destul de groaznic să fii atât de supărat”.
„Văd că ești foarte supărat, îmi pare rău că trebuie să treci prin asta.”
 
Nu insistați asupra subiectului.  Spuneți acest lucru o dată sau de două ori și apoi opriți-vă.
 
5. Încercați să îi ajutați să-și activeze alte zone ale creierului pentru a-i ajuta să se calmeze.
 
Calmarea unui adolescent foarte furios este prima prioritate.  Iată câteva modalități de a face acest lucru.
 
Distanța – faceți-i să se îndepărteze fizic de sursa de supărare, dacă este posibil.  Duceți-l într-un alt spațiu – afară, într-o altă cameră, departe de oameni.  Mergeți cu ei – sau dacă acest lucru pare să înrăutățească lucrurile, spuneți-le unde veți fi și lăsați-i singuri pentru câteva momente..
 
Distrageți-le atenția – ajutați-i să adauge alte lucruri în mintea lor – Playstation, televizor, să vină cu idei pentru weekend, chestionare, alte jocuri etc. Ei vor fi rezistenți la acest lucru, așa că împărțiți-le în bucăți ușor de gestionat:
 
„Știu că ești încă foarte supărat, dar mi-ar plăcea foarte mult dacă ai fi de acord să petreci doar cinci minute pentru a te uita la un videoclip pe youtube, să mănânci ceva și să respiri”.
 
„Nu am de gând să uit cu totul de această problemă, dar înainte de a face ceva cred că ar fi bine să luăm o pauză – ce-ar fi să te duci să joci baschet afară câteva minute și apoi putem vorbi din nou”
 
6. Limitele
 
În timp ce faceți toate cele de mai sus, este totuși important să stabiliți limite.  Dacă adolescenții vă abuzează verbal, spuneți-le că vă veți îndepărta în camera alăturată și că vă veți întoarce în câteva minute.  Dacă adolescenții vă amenință fizic, spuneți-le că vă veți îndepărta, de asemenea,.  Spuneți-le că nu veți mai putea face nimic altceva (inclusiv să le pregătiți cina, să îi duceți în anumite locuri) până când veți avea ocazia să vă calmați și să vă reveniți.  Dacă aveți impresia că un adolescent ar putea răni pe cineva, sunați imediat la poliție.
 
„Nu pot vorbi cu tine în timp ce țipi la mine.  Îmi pare rău că te simți atât de rău, dar voi ieși din cameră și mă voi întoarce imediat.”
„Mă simt foarte supărat să te văd atât de furios.  Dar faptul că mă înjuri o să înrăutățești lucrurile, așa că o să stau în mașină pentru o vreme, dacă nu crezi că te poți calma destul de repede.”
„Dacă mai arunci ceva, va trebui să plec.  „
„Îmi pare rău că ești supărat, dar dacă mă lovești pe mine sau pe altcineva, va trebui să sun la poliție/unchiul X/altul pentru a mă asigura că lucrurile nu vor deveni și mai nesigure.
 
7. Follow-up
 
Unii părinți se luptă cu abordarea pe care am prezentat-o mai sus, deoarece au impresia că adolescentul „scapă” și că va repeta comportamentul.   În acest caz, această etapă de „follow-up” (de urmărire și de monitorizare) este foarte importantă.
 
La un moment dat, când toată lumea este calmă, adolescentului i se cere să aibă o conversație  despre ceea ce s-a întâmplat, ce a mers prost și cum se poate proceda diferit data viitoare.  Niciun adolescent nu dorește vreodată să facă acest lucru, dar trebuie să fie o activitate …în care nu are de ales!  Se poate face prin e-mail, prin scrisoare sau față în față – poate fi făcută cu un mediator sau cu un alt adult de sprijin – dar trebuie să fie făcută.  O mare parte din conversație constă în întrebări și NU doar într-o prelegere.  A pune întrebări îl va ajuta pe adolescent să facă schimbări în mod mai consistent decât o simplă „mustrare”.  Întrebările care ar putea fi de ajutor includ:
 
Ce te-a enervat cel mai mult?
Te-ai simțit rănit din cauza a ceva?
Ce nu am înțeles cu adevărat?
Care crezi că au fost preocupările mele?
Cum am fi putut să procedăm altfel?
 
După aceste întrebări, părintele ar trebui să își expună propriile preocupări.  Părintele/adolescent poate apoi să discute despre cum ar putea fi gestionate lucrurile diferit data viitoare.
 
8. Învățați ..”repararea”
 
Este foarte important să îi învățați pe adolescenți cum să repare relațiile atunci când au acționat în moduri agresive sau abuzive.  În calitate de părinți, ne simțim adesea profund răniți de adolescenți și este vital să îi antrenăm, să le explicăm și să îi învățăm pe adolescenți CUM să repare.  Acest lucru se face în parte pentru ca noi să ne simțim mai bine (ceea ce înseamnă că putem fi părinți mai buni) și în parte pentru a-i ajuta pe adolescenți să știe cum să facă acest lucru în celelalte relații ale lor.
 
Învățarea abilităților de reparare înseamnă să-i învățăm pe adolescenți să își ceară scuze (cuvintele pe care trebuie să le spună, când și cum), cum să fie amabili după o ceartă, cum să recunoască în liniște durerea (ce trebuie să facă și ce nu trebuie să facă) după o ceartă (adică să nu ceară cu bucurie bani… la trei secunde după ce și-a cerut scuze!) și alte abilități.
 
În cele din urmă…
 
Nu este ușor să urmezi acești pași.  Dacă reușiți să luați doar unul sau doi – atunci ar trebui să vă felicitați.  
 Nu uitați să fiți amabili în primul rând cu voi înșivă.  A fi părinte al unui adolescent furios este o muncă grea, câteodată foarte grea!

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>