Trucuri pentru adoptarea unui stil de viata sanatos

          A fi parinte era oare mai usor cu 40 ani in urma?……………….

Mamele in noul mileniu viseaza la ideea de a fi parinte intr-o lume in care strazile
sunt sigure, iar parintii pot sa-si lase copiii sa alerge liber prin cartier, angrenati in
exercitarea jocului…..
In schimb, in zilele noastre, observam pachetul de bomboane si televizorul pornit, iar ultimele cateva ore ale zilei dispar intr-o ceata de jocuri video si mancaruri
procesate.Chiar si un parinte bun poate sta de multe ori neputincios, intrebandu-se
cum sa concureze impotriva marketing-ului genial si satisfactiilor instantanee.
Exercitiile si mancarurile sanatoase le concureaza cu greu pe cele nesanatoase (X-
 boxes, SpongeBob si chipsuri).Dovada o gasim in tot ceea ce ne inconjoara. In conformitate cu ultimele cercetari atat la nivel international cat si local, starea de sanatate a prea multor locuitori este in pericol din cauza unor stiluri de viata nesanatoase.Cele mai recente date arata ca 30% dintre adultii cu varsta de 20 de ani si peste (peste 60 de milioane de oameni ) sunt obezi. Procentul tinerilor care sunt supraponderali este mai mult decat triplu comparativ cu 1980, la nivel mondial.

Copiii mei nu sunt obezi de ce ar trebui sa fiu interesat?……

Copii tai sunt normali, nu? Sunteti chiar parinti buni. Dar intr-o lume in care mersul pe jos estelimitat, la scoala nu se mai face suficienta miscare, si masinile, ascensoarele si autobuzele elimina sansa noastra de a face exercitii fizice in mod natural, trebuie sa facem eforturi pentru a integra activitatii fizice in programul copiilor nostri.
In ciuda tuturor beneficiilor unei vieti active, majoritatea suntem sedentari. Copiii inactivi sunt susceptibili de a deveni adulti inactivi.
Ca parinti cum putem avea copii activi fizic?
Se recomanda ca, copiii si adolescentii sa participe zilnic la cel putin 60 de minute de activitate fizica de la moderat pana la activitatea fizica intensa.”
Vestea cea mare este ca exercitiul fizic poate veni in multe forme si poate fi distractiv! Cu un pic de creativitate puteti integra cu usurinta activitati fizice distractive in stilul dumneavoastra de a fi parinte.
1. Folositi-va de puterea exemplului. Copii, in special copiii mai mici, in mod natural isi imita parintii. Deci, asigurati-va ca aveti un stil de viata sanatos si considerati sportul ca fiind foarte important.
2. Faceti sport alaturi de copiii dumneavoastra. In lumea noastra foarte agitata trebuie sa ne asiguram calitatea timpului petrecut alaturi de copiii nostrii. Ce modalitate mai buna decat fiind activi impreuna. Deoarece copiii nu se pot juca singuri in cartier, parintii trebuie sa se joace cu ei.
3. Transformati-o in ceva distractiv! Pune-ti muzica si dansati. Practic doar va jucati. Oferiti-le jucarii si echipamente care sa-i incurajeze sa fie activi in timp ce ce se distreaza. Bicicletele, scuterele, crosele de hochei si batele de baseball va vor pune copiii in miscare si vor avea o viata activa. Pentru copiii prescolari, folosirea jucariilor care determina efortul fizic cum ar fi masini cu pedale sau tricicletele sunt mereu o alegere buna.
4. Incurajati si sustineti atitudinile lor pozitive.Ajutati-i sa gaseasca activitati sportive ce le cresc stima de sine. Participati la evenimentele lor sportive si lasati-i sa stie ca sunteti cel mai mare fan lor, indiferent daca pierd sau castiga. 5. Opreste-l! Desigur, este necesara limitarea timpului petrecut de copii nostrii privind la TV si jucand jocuri video. Dar, asigurati-va ca ati facut-o intr-un mod pozitiv. In cazul in care acestia sunt suparati deoarece tocmai le-ati intrerupt programul preferat, ar putea sa nu fie prea incantat de a iesi cu rolele cu dumneavoastra. 6. Permiteti-le accesul la televizor dupa un program bine stabilit, de preferinta, dupa ce si-au realizat temele si atunci cand activitatea fizica este terminata, de exemplu seara sau sambata dimineata cand parintii obositi ar putea avea nevoie de cateva minute in plus de somn. Suplimentarea activitatii fizice din programul familiei va va ajuta sa va simti mai bine si sa va distrati mai mult impreuna. Cel mai important, prin adoptarea unui stil de viata sanatos va veti diminua efortul de a insufla copiilor dumneavoastra obiceiuri sanatoase de-a lungul vietii si o atitudine pozitiva fata de activitatile fizice.