fbpx

20 de lucruri pe care vreau să le știe copilul meu

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 20 de lucruri pe care vreau să le știe copilul meu

Last updated on

Sunt sute de lucruri pe care copiii noștri trebuie să le învețe pe parcursul vieții lor. Ce ar fi pe lista ta?

Există sute de lucruri pe care este important să îi învățăm pe copiii noștri pe parcursul vieții lor. Iată doar 20 de lucruri pe care vreau copilul meu să le știe pe măsură ce crește. Ce ar fi pe lista ta?

1. Esti unic/ă

Te-ai născut pentru a fi unic . Prețuiește acele calități unice pe care le ai și nu te compara cu alții. Urmează-ți  visele și pasiunile pe care le ai în inima ta și ai încrederea că le poți realiza.

2. Respect: Oferă-l, câștigă-l, așteaptă-l

Oferă-le respect celorlalți și asigură-te că și tu câștigi respectul celorlalți. În prieteniile și relațiile tale, așteaptă-te ca respectul să fie un schimb reciproc.

3. Alege-ți prietenii cu înțelepciune și fii un bun prieten

Persoanele pe care alegi să le lași să intre în cercul tău vor avea un impact semnificativ asupra stimei tale de sine, a convingerilor și a valorilor tale. Alege-ți prietenii cu înțelepciune. Fă tot posibilul să fii un prieten bun în orice moment. Încurajați-vă unul pe celălalt în momentele bune dar și în cele rele. 

4. Caută mentori si urmează pildele lor

Găsește-ți mentori,  învăță de la ei și permite-le să te ajute să crești. Ei au trecut prin diverse etape de viață și au experiența și înțelepciunea și o perspectivă unică asupra situațiilor cu care te vei confrunta. 

5. Prețuiește educația

Indiferent cât de departe ajungi la școală sau ce profesie alegi, fii întotdeauna un „student” si un căutător al vieții. Alimentează-ți dorința de a învăța mai multe, despre cât mai multe lucruri. Fii un maestru al observației și învăță de la oamenii și circumstanțele care te înconjoară. 

6. Fii aventuros 

Fă lucruri care te sperie (dar fă-le întotdeauna în siguranță). Fie că este vorba de parașutism, de publicarea romanului tău sau de a saluta acea persoană care îți place, adună-ți curajul și fă ceva nou și interesant. Aventurile te vor împinge să te dezvolți și îți vor lărgi orizonturile. 

7. 90% din ceea ce te va îngrijora nu se va adeveri

Viața vine cu provocările ei, dar este ușor să te lași dus de val cu îngrijorările pentru viitor. Îngrijorarea se poate transforma în anxietate și stres și poate avea un impact negativ asupra sănătății tale mentale, emoționale și fizice. Rămâi concentrat pe prezent și, în loc să te întrebi ce poate merge prost, întreabă-te ce poate merge bine.

8. Îmbrățișează-ți pasiunile

Ridică ochii spre stele și urmărește visele și pasiunile pe care le ai. Nu îți  fie teamă să te pui în valoare. Mergi după acea relație, acel loc de muncă, acel vis. Răspunsul va fi întotdeauna „nu” dacă nu-i dai o șansă. Stabilește-ți obiective și țintește sus! Apoi muncește din greu pentru a le atinge. Vei descoperi că a obține ceva după ce ai muncit din greu, este mult mai satisfăcător decât dacă ți se oferă degeaba.

9. Păstrează-ți o inimă umilă (modestă, smerită)

Fă lucruri care îi ajută și îi încurajează pe ceilalți. Fie că este vorba despre a ajuta un vecin să-și tundă iarba, de a găti cina pentru o bătrână, de a da o  încurajare sau de a face voluntariat, a-i servi pe alții este o modalitate frumoasă de a împărtăși altruismul și bunătatea. Smerenia îți va oferi o mentalitate care te va ajuta să înveți și să crești pe tot parcursul vieții tale și să dezvolți relații bune cu oamenii din jurul tău.

10. Nu-i judeca pe ceilalți

Fă-ți un scop din a înțelege și a empatiza cu oamenii, în loc să te grăbești să-i judeci. Aparențele pot fi înșelătoare, iar faptul că ne grăbim să-i judecăm pe alții nu facem decât să ridicăm ziduri între oameni și în propriile noastre inimi.

 

11. Fii amabil. Întotdeauna.

Nu știi niciodată prin ce a trecut persoana de lângă tine. Un simplu act de bunătate le poate însenina ziua sau le poate aduce speranță atunci când simt că și-au pierdut-o. 

12. Viața este 10% ce ți se întâmplă și 90% cum răspunzi

Vreau să știi că nu poți controla ceea ce se ți întâmplă în viață sau modul în care te pot trata alții, dar poți controla modul în care tu răspunzi la ele. Răspunsul tău poate face diferența în ceea ce privește rezultatul și modul în care percepi viața. 

13. Păstrează  o atitudine de recunoștință

Recunoștința este o atitudine necesară pe care trebuie să o avem în viața noastră. Fii întotdeauna recunoscător pentru cine este în viața ta și pentru ceea ce ai.

14. Gestionează-ți banii cu înțelepciune

Fii un bun administrator al banilor tăi și fii atent la modul în care alegi să-i cheltuiești. Economisește pentru momentele grele. Fă alegeri înțelepte în ceea ce privește deciziile financiare.

15. Respectă-ți cuvântul

Respectă-ți întotdeauna cuvântul dat unei alte persoane și, procedând astfel, vei câștiga încredere și respect din partea celorlalți. 

16. Asumă-ți greșelile, dar nu-ți fie teamă să le faci

Atunci când faci greșeli, și vei face(!), recunoaște-le și învăță din ele. Nu îți fie teamă să faci greșeli. Nimeni nu reușește niciodată să facă lucrurile bine din prima încercare, nici chiar din a doua sau a treia. Nu renunța și învăță din greșelile tale.

17. Iartă și cere iertare

Atunci când ți-au greșit, iertarea celorlalți îți va elibera inima de povara grea a mâniei și a purtării de ranchiună. Atunci când faci greșeli, umilește-te și cere-le iertare celorlalți. Iertarea poate restabili relațiile și repara greșelile din viața noastră. 

18. Un învingător nu renunță niciodată, iar un laș nu câștigă niciodată

 „Este posibil să faci totul bine și totuși să pierzi„. Vreau să știi că nu tot ceea ce faci în viață va ieși așa cum te-ai așteptat. Unele lucruri vor ieși bine, iar altele nu, indiferent cât de mult te-ai strădui. Găsește bucurie în momentele bune și învață din momentele dificile. Nu uita să nu arunci prosopul. Dacă perseverezi, vei descoperi că succesele vor fi mai mari decât eșecurile.

19. Ai grijă de corpul, mintea și sufletul tău 

Ai un singur corp, așa că ai grijă de el cât mai bine poți. Găsește bucurie în fiecare zi și fă-ți timp să râzi, să te joci și să-i iubești pe ceilalți. Fă exerciții fizice și investește într-un stil de viață sănătos. Ai grijă de sănătatea ta mentală. Investește în sănătatea ta spirituală, petrecând timp cu Dumnezeu.

20. Ai cea mai mare încredere în tine!

Ești cea mai importantă persoană din viața ta; dacă tu nu ai încredere, nu te prețuiești și nu te iubești – nu te aștepta să o facă altcineva!

Probabil că există multe lucruri diferite pe care ai dori să le vezi crescând și dezvoltându-se și la copiii tăi. Deși nu sunt abilități de viață „tangibile”, cum ar fi mersul pe bicicletă sau faptul că știu să înoate, aceste concepte și trăsături de caracter pot face o diferență enormă în viața lor și a oamenilor din jurul lor.

 

Vezi AICI:

Program de LIFE COACHING Individual, Personalizat pentru COPII și ADOLESCENȚI

ÎNSCRIE-TE LA SEMINARIILE GRATUITE + Nu uita – în fiecare LUNI – de la ora 18.00 – ai acces la întâlnirile virtuale private ” ASK ME ANYTING” – îmi poți pune întrebări pe teme de parenting și vei primi răspunsuri 💗

Aștept cu drag mesaje Dvs la oricare dintre adresele de email de mai jos:

Office@Learn2B.ro

Hello@LauraAndrunachi.ro

Dacă dorești să te țin la curent cu proiectele pe care le voi desfășura, te poți abona, mai jos, la noutăți!

>