12/11/2012

Misiune & Valori

Misiunea & Valorile fundamentale  “Learn2B”, s-au tradus într-un program educaţional nonformal de dezvoltare personală a copilului. Am dorit să iniţiem un program educaţional de tip nonformal unde creativitatea este stimulată şi încurajată iar copiii să iubească să înveţe. Şi alături de ei, noi – părinţii, bunicii, educatorii, cadrele didactice. Am dorit să creem un mediu sigur, cald şi afectiv în care accentul să cadă pe interacţiunea dintre copii, pe de o parte şi pe interacţiunea trainer – adult –copii, pe de altă parte; astfel au aparut : dezvoltare personala copii, cursuri formare profesori, programe educative pentru copii si multe, multe alte initiative.

Am dorit să creem un tip de program educaţional nonformal pe care să ne dorim să îl fi avut “pe vremea noastră” şi pe care visam să îl putem oferi copiilor noştri; un loc în care copii să simtă că nu poate există un alt mediu mai potrivit pentru a învaţă şi a se dezvolta.

Am dorit să renunţăm la acele practici educaţionale pe care le-am considerat inutile şi să punem accentul pe acele metode şi inovaţii despre care credeam că vor avea cel mai mare impact. Dorim să ne inspirăm din cele mai bune surse, ale trecutului cât şi ale prezentului, recombinandu-le cu noi influenţe şi tehnici de ultima ora, precum şi cu câteva inovaţii proprii pentru a crea ceva “ce nu există încă în România”.

Mai mult, vrem să ne simţim bine făcând acest lucru.
Intenţia noastră nu este aceea de a încuraja învăţarea mecanică, ci dorim o atmosfera flexibilă, în care copilul să-şi dezvolte curiozitatea, să experimenteze şi să construiască o imagine atât de sine cât şi a mediului în care se regăseşte, înalt pozitivă.

Studiul şi implicarea la nivel formal, structurat şi impus de timpuriu copiilor, iar mai apoi adolescenţilor nu le oferă neapărat o gândire flexibilă şi creativă la contactul cu o lume în continuă schimbare şi nici nu le furnizează un bagaj suficient de informaţie pentru o adaptare viitoare la nivel maximal. Este necesar în această situaţie să acţionăm activ în educarea lor în ceea ce priveşte interesul pentru celălalt dar şi să le acordăm sprijinul necesar în dezvoltarea unei atitudini pozitive de sine, pentru o dezvoltare armonioasă că adulţi care la rândul lor vor deveni părinţi.

Venim cu o abordare flexibilă în întâmpinarea necesitatior individuale ale copiilor în vederea dezvoltării aptitudinilor, înţelegerea nevoilor reale, rezolvarea problemelor socio-emoţionale.

Participanţii formează grupuri noi de interacţiune, acest lucru încurajându-i să participe la noi jocuri de rol inter-sociale şi inter-personale şi în acelaşi timp să experimenteze situaţii inedite într-o manieră proprie. Materialele şi metodele folosite pentru aceste activităţi oferă participanţilor şansă unor interacţiuni individuale, dar şi de grup, conducându-i spre cunoaşterea de sine, spre dezvoltarea personală, exprimarea gândurilor şi a sentimentelor, spre gestionarea pozitivă şi firească a relaţiilor cu ceilalţi membrii.

Trainerii “Learn2B”, observă gradul de implicare al fiecărui participant în activităţile propuse şi modalitatea de interacţiune cu materialele şi metodele de lucru. În funcţie de aceste observaţii, se sugerează şi sunt puse în aplicare noi metode de lucru. Rolul părinţilor este acela de implicare şi susţinere a copilului în demersul nostru, în cadrul intimităţii familiale.

Programele nostru încurajează participanţii să-şi folosească aptitudinile pentru a investiga, cerceta şi stăpâni detalii şi elemente noi în situaţii noi, sunt ajutaţi să se exprime în ritm propriu, sunt încurajaţi să-şi dezvolte spiritul de echipa în activităţi inedite, sunt permanent prezentate relaţii de cauzalitate, de soluţionare a problemelor, metode de experimentare şi creativitate.

“Learn2B” este bazat pe credinţă că aptitudinile de învăţare şi creativitatea se pot dezvoltă doar dacă sunt corelate cu un mediu echilibrat din toate punctele de vedere. Dinamică socială a acestui program se bazează pe interacţiunea totală traineri-participanţi; aceştia învăţând şi dezvoltându-se laolaltă într-un mediu în care fiecare este valorizat la maxim. Încurajăm susţinerea dezvoltării intelectuale, colaborarea, empatia şi autenticitatea şi considerăm că aceste calităţi sunt cel puţin la fel de importante că aportul de cunoştinţe obţinut pe căile tradiţionale ale formării şcolare.

Ne dorim ca atât curriculum cât şi mediul şi metodele de lucru să stimuleze curiozitatea participanţilor în cadrul programului. Toate sesiunile de formare sunt organizate dinamic şi îi invită pe participanţi la explorare activă, dezvoltarea exprimării, colaborării în cadrul grupului, comunicare nelimitată şi joc activ. Încurajăm de asemenea participanţii să transforme mediul în care activează şi îi introducem într-o gama variată de discipline artistice cum ar fi artele vizuale, muzică, mişcare şi teatru, toate acestea fiind modalităţi excelente de a dezvoltă exprimarea şi explorarea utilizând metode ale psihoterapiei expresive.

Este subliniat mai ales procesul creaţiei şi nu atât produsul static final, plecând de la premisa că dezvoltarea gândirii imaginative şi formele de expresie creativă au proprietăţi fundamentale de dezvoltare a personalităţii individului. În cadrul fiecărei sesiuni de formare sunt prezentate creaţiile participanţilor, aruncând astfel lumina asupra procesului de învăţare şi dezvoltare, demonstrând astfel încă o dată capacitatea inascuta a individului de a crea şi de a-şi dezvoltă ideile.

Abordarea noastră urmăreşte îndeaproape teoria constructivistă conform căreia învăţăm cel mai eficient dacă suntem lăsaţi să ne “construim” fondul de cunoştinţe într-un mediu care să îi stimuleze dezvoltarea intelectuală. În egală măsură punem în practică :

Pe măsură ce participanţii îşi dezvoltă aptitudinile şi îşi lărgesc paleta de cunoştinţe, introducem noi provocări menite să dezvolte intelectul, asigurând astfel fundamentul necesar dezvoltării multilaterale. Metode de “predare” – “învăţare” – interacţiune bazate pe un constant feedback sunt extrem de utile, având avantajul de a dezvolta şi de a ajută învăţarea eficientă şi constanţa. Poate chiar mai important, în accepţiunea noastră, este faptul că aceste practici trezesc o adevărată pasiune pentru învăţare, care, credem noi, va dura întreagă lor viaţă.

Suntem decişi să sprijinim fiecărui participant în parte pentru că suntem convinşi că putem găsi acel stil de auto-învăţare şi înţelegere potrivit fiecărui în parte. Ajutăm participanţii să se gândească la fiecare experienţă personală în parte, precum şi la cele de grup pentru a deveni astfel conştienţi de propria persoană, precum şi de rolul lor în societate, toate acestea ajutându-l să se integreze în mediul înconjurător plini de încredere. Programul nostru dezvoltă copiii, elevi stabili, adolescenţii, părinţii, educatorii, cadrele didactice, deschişi la tot ce este nou, care caută constant noi puncte de vedere pentru a îşi largi orizonturile. Considerăm că le oferim participanţilor înscrişi în program cunoştinţele, aptitudinile şi calităţile creatoare de care vor avea nevoie pentru a fi pregătiţi să înfrunte provocările secolului 21 şi să devină indivizi mai puternici şi dotaţi cu gândire pozitivă.

“Learn2B”, este implementat din 2007, în peste 45 de instituţii de învăţământ. Am fost uimiţi de complexitatea proiectului şi de cât de mult s-a dezvoltat într-o perioada redusă de timp. Participând la un proiect de o asemenea amploare am realizat că mai întâi trebuie să ascultăm părerile celor din afară, corelându-le apoi cu cele ale experţilor direct implicaţi, adaptând astfel o serie de activităţi, reorganizandu-le, înlocuindu-le, creând noi metode de interacţiune. Credem cu tărie în Misiune & Valori fundamentale, în unicitatea personalităţii, astfel încât fără o adaptare permanentă şi o ascultare activă şi adaptare a abordării ar fi imposibilă relaţionarea şi interacţiunea reală în cadrul programului.

Mai mult decât atât, noi, cei de la “Learn2B”, prin Misiune & Valori ale programului, credem cu tărie că este la fel de importantă includerea şi integrarea adulţilor (părinţi, bunici, educatori, învăţători, etc) în tot acest demers, astfel încât să existe un sprijin şi îndrumare permanentă în interesul copilului şi totodată să dăm posibilitatea adulţilor de a fi cât mai aproape de noi.

Credem cu tărie faptul că implicarea familiei ajută la dezvoltarea acestui proces, învăţând lucruri noi despre propriul copil cât şi despre alţii, dându-le posibilitatea de a se implică activ în cadrul programului, de aceea veti gasi la noi dezvoltare personala copii, cursuri formare profesori, programe educative pentru copii – dar si multe-multe alte intiative pe termen lung sau proiecte.

Parteneri Learn2b

Considerăm că dezvoltarea unei relaţii strânse între părinte şi copil de la o vârstă fragedă îl ajută pe acesta din urmă să pătrundă treptat într-un nou mediu care să îi permită să înveţe paşii de baza ai creării de noi relaţii afective, de relaţii intersociale pozitive. Această abordare permite copiilor de vârste fragede să ia un prim contact cu mediul scolastic într-un cadru sigur şi comfortabil, având astfel o fundaţie solidă pe care să îşi clădească viitorul academic.
Programul nostru nu se adresează oricui şi nu avem nici o problema să admitem acest lucru. Dacă însă consideraţi că modul nostru de a aborda într-o lumina nouă dezvoltarea personală a copilului este în asentimentul dumneavoastră, dacă doriţi real să va implicaţi, dacă doriţi să oferiţi copilului dvs. şi o “altă formă de abordare a educaţiei”, nu ezitaţi să ne contactaţi. Dacă doriţi să faceţi parte din acest program va invităm să va alăturaţi nouă.

Va mulţumim!

“Learn2b”

PHOTOCREDIT: Studio Sapte by Adrian Andrunachi