Granite sanatoase

2a7e6f46ea154caa8d63cbb5bac195fe

Copiii iubesc granitele atata timp cat stiu clar ce au voie si ce nu au voie sa faca.

Cu siguranta ai auzit, cel putin o data, despre importanta granitelor in cresterea unui copil. A impune granite nu inseamna a ingradi libertatea de orice fel, ci a avea grija ca libertatea copilului tau sa fie sigura, sanatoasa si sa il ajute sa isi dezvolte personalitatea. Poate ti se pare ciudat ca tocmai ingradirea libertatii sa fie un mijloc de a-l ajuta sa creasca, dar, de fapt, nu e nimic gresit la mijloc. Iata cum functioneaza:

Totul incepe de la varste foarte mici – daca nu i-ai interzice sa puna mana in priza, libertatea de a face acest lucru ar avea consecinte tragice pentru el. Mai apoi, urmeaza runda de foc si negocierile tinute zile in sir despre dormitul in camera lui… In mod cert e placut sa dormi cu puiul tau in brate, dar oamenii au nevoie de intimitate de la varste mici si e important ca el sa-si cultive aceasta nevoie. In plus, obisnuindu-l sa doarma in camera sa, il ajuti sa devina autonom, sa aiba propriul spatiu si sa isi dezvolte eul separat de identitatea ta. A fi in fuziune cu el/ea nu permite personalitatii copilului sa creasca.

Pe de alta parte, a impune granite nu presupune a izola copilul. Granitele sunt un mod prin care atat tu, parintele, cat si el, copilul, sa aveti spatiul vostru, modul vostru de a face lucrurile si un spatiu comun unde sa aiba loc intalnirea dintre voi. Daca stati lipiti non-stop, ce altceva decat umbra ta ar putea el deveni? Mai mult, regasirea intr-un spatiu comun fara a sta permanent impreuna promite o stare de satisfactie mare pentru amandoi. Copilul va fi mult mai atent si mai interesat sa faca lucrurile pe care i le ceri din pozitia de parinte sau de prieten. Sunteti doua persoane diferite care invata sa tina cont una de cealalta. Pentru a ajunge acolo, e nevoie de constiinta alteritatii, cea care este greu de dezvoltat in starile fuzionale.

Totusi, ai grija ca limitele impuse de tine sa nu fie bruste si drastice. De exemplu, obisnuieste-l pe copil sa doarma singur urmand regula pasilor marunti. La inceput, stai cu el pana adoarme, lasa veioza aprinsa, lasa usile dintre camerele voastre deschise si asculta orice alta dorinta pe care o are astfel incat sa faci mai usor tranzitia catre o stare de autonomie.

Ca ultima recomandare, aveti grija, voi parintii, sa nu suprimati reciproc granitele impuse de unul dintre voi. Degeaba zice mama NU daca tata ii da voie sa aduca in casa catelul. In acest fel, copilul va fi confuz si, mai mult decat atat, ambii parinti isi vor pierde autoritatea in fata lui. Pe termen lung, va insemna ca el nu va mai asculta de nimeni si va face mereu cum il taie capul. Iar lipsa granitelor inseamna lipsa responsabilitatii, pericole si asumare de riscuri. Ai grija ce limite pui si tine-te de ele. Evident, cu multa grija, iubire si prezenta pentru copilul tau!